Iedereen Bijzonder!
Tijdens één van je verblijven of andere jeugdwerkervaringen heb je hoogstwaarschijnlijk al wel een deelnemer of situatie gehad die jou en de rest van de kaderploeg met de handen in het haar deed zitten.
- Vb. Anouk doet zelden tot nooit mee met de activiteiten en verliest al na 15 minuten haar interesse. Ze vindt alle activiteiten maar saai en zet zich dan ook telkens gewoon aan de kant en begint te spelen in het zand.
- Vb. Op de kamer is er al een paar dagen spanning tussen Jef en Arno. Tijdens het douchemoment loopt Arno plots boos de kamer uit en vlucht weg naar buiten.
- Vb. Tijdens elk groot spel heeft Chloë wel eens ruzie met andere deelnemers doordat ze haar eigen spelregels hanteert en overtuigd is van haar gelijk.
Er is niet altijd een Begeleider Bijzondere Zorgen (kortweg BBZ) aanwezig in functie van (een) deelnemer(s) met ondersteuningsnoden. Enerzijds omdat het niet nodig was, anderzijds misschien omdat er te weinig informatie voorhanden was bij de inschrijving.
We willen jullie tijdens het “iedereen bijzonder” vormingsweekend een breed gamma aan tips en tricks vanaf de basis toelichten. Vele inzichten en praktische voorbeelden om vanuit gelijk welke functie aan de slag te gaan met verschillende deelnemers. Zowel deelnemers zonder label/stempel als deelnemers met een (gekende) ondersteuningsnood zullen aan bod komen.
Waar en wanneer?
2024-2025 | Vrijdag 25/10 - Zondag 27/10/'24 | Sint-Idesbald |
We starten op vrijdag om 20.00u in Vormingscentrum Excalibur. Daar eindigen we ook weer op zondag om 15.30u.
Verblijven doen we Vakantiecentrum Excelsior.
Wat kan je verwachten?
Vrijdag
Op vrijdagavond vliegen we er onmiddellijk in met een inleefoefening. Hoe komen verschillende prikkels binnen en wat is het verschil bij deelnemers met ondersteuningsnoden? Hoe belangrijk is de omgeving en het (achtergrond)geluid? Je ondervindt het aan den lijve. Nadien volgt er een korte kennismaking en polsen we naar jullie verwachtingen.
Zaterdag
Zaterdag is het een goed gevuld programma waarbij theorie en praktijk elkaar afwisselen. We gaan aan de hand van casussen dieper in op de meest voorkomende problematieken binnen Top Vakantie vzw. Ook deelnemers zonder een ‘label’, met gedrags- of emotionele problemen of deelnemers uit een voorziening zullen aan bod komen. Tussendoor gaan we ook zelf aan de slag en testen we met welke kleine aanpassingen we (kleine en grote) spelen of instructiesessies kunnen afstemmen op deelnemers met ondersteuningsnoden. De focus ligt op naast aanpassingen in animatie/instructie ook zeker op de mogelijke moeilijkheden die we in het dagelijks leven kunnen ondervinden tijdens een verblijf of activiteit.
Zondag
Zondag starten we gezamenlijk met een sessie rond communicatie. Hierin gaan we dieper in op de basiscommunicatie en reiken we een aantal nieuwe tools aan om het communiceren met deelnemers met ondersteuningsnoden gemakkelijker te maken.
Nadien splitsen we even op:
Deelnemers die interesse hebben om in de toekomst mee te gaan als BBZ zullen samen met CL’s/HV’s meer uitleg krijgen over alle documenten, verslagen, e.a. die we momenteel gebruiken binnen Top Vakantie om opvolging te garanderen. Ook de samenwerking tijdens een verblijf tussen CL/HV en BBZ komt aan bod. | De andere deelnemers zullen kort een inkijk krijgen in alle documenten, maar hier zal de focus vooral nog verder liggen op hoe je vanuit je functie inclusief op een verblijf kan werken. |
Na het middagmaal splitsen we nog even op voor deel 2 en nemen we graag nog even de tijd om een (individueel) afsluit- en evaluatiemomentje. Daarna kunnen jullie vol nieuwe inzichten en zelfvertrouwen weer huiswaarts keren!
Nog even in het kort:
Vrijdag Kennismaking en inleiding |
Zaterdag
-> inclusief (spel)aanpassingen
|
Zondag
|
Hoe deelnemen?
- Er is geen enkele voorkennis noodzakelijk;
- Je bent 15 jaar of ouder;
- Je hebt zin om bij te leren over deelnemers met of zonder ondersteuningsnood en jouw skills in het begeleiden van deelnemers in welke functie ook zo te versterken;
- Deelnemen is gratis*, enkel inschrijven vooraf is vereist.
Schrijf je hier in! |